Stilp de praf din nebuloasa Vulturul.
Nebuloase

       Primul obiect din catalogul lui Messier este o ramasita a supernovei din 1054, obiect denumit ulterior nebuloasa Crabului.
       Nebuloasele se clasifica in doua mari categorii: cele similare Crabului (denumite generic SNR:  "super nova remnants" ), si nebuloase planetare, care in ciuda denumirii lor nu au nimic in comun cu formarea planetelor. Acestea din urma provin din stele vechi supradimensionate, care si-au "abandonat" o parte din materie. Materia straluceste datorita radiatiei ultraviolete emise de  steaua extrem de fierbinte (cca 400000º), pe cale de a deveni pitica alba. Toate nebuloasele planetare se extind progresiv; cel mai bun exemplu este nebuloasa inelara din Lyra, localizata intre b si g Lyrae.
       Aceasta structura bizara, intunecata din M16--Nebuloasa Vulturul, din Serpens, nu este altceva decit o coloana de gaz rece, constituit din hidrogen molecular si praf, un adevarat "incubator"pentru stelele pe cale de a se naste. Stilpii de gaz (cel din imagine are o lungime de cca 1 a.l.) sunt erodati treptat de radiatia ultravioleta din apropierea stelelor fierbinti, proces denumit fotoevaporare. In momentul in care fenomenul se produce, molecule mai dense de gaz din interiorul norului sunt descoperite. Intre acestea se afla steaua in stadiul sau incipient, a carei crestere este intrerupta in mod brusc prin separarea de sursa de gaz usor de la exterior. Consecinta finala a fotoevaporarii, care continua si in cadrul globulelor gazoase dense, este chiar nasterea stelei.
       Fotografia a fost facuta la 1 aprilie 1995 de telescopul Hubble, la peste 6000 a.l., iar imaginea in culori a fost reconstituita pe baza spectrelor de emisie ale atomilor componenti: rosu corespunde sulfului, verde hidrogenului, iar albastru oxigenului.
       Nebuloasa Orion (M42, localizata in Sabia lui Orion) are un diametru de  30 a.l., si se situeaza la o distanta de 1500 a.l. Este binecunoscuta drept loc al stelelor nascinde, si cuprinde stelele T Tauri, foarte tinere si inca instabile, care nu fac inca parte din secventa principala.